6 Nisan 2021 Salı

 

TÜFE VE Yİ-ÜFE ENFLASYONU FARKLILAŞMASI VE NEDENLERİ

2021 yılı Mart ayında yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 16,19 iken, Yİ-ÜFE’de yüzde 31,20 olarak ölçülmüştür. 2020 Kasım ayından itibaren, yıllık enflasyon her iki endekse göre de hız kazanmış bulunmaktadır (Grafik:2). 2020 Kasım ayında, yıllık enflasyon, TÜFE’de yüzde 14,03’e, Yİ-ÜFE’de ise yüzde 23,11’e yükselmiştir. Döviz kurlarındaki yükseliş ve ham petrol fiyatlarındaki artışlar, özellikle, Yİ-ÜFE ve TÜFE-Mal grubu fiyatlarını olumsuz etkilemekte ve TÜFE ile ÜFE enflasyon oranları arasındaki farkın açılmasına yol açmaktadır. Bu durum özellikle 2021 Mart ayı enflasyonunda çok belirgin olarak gözlenmiştir. Mart ayında aylık fiyat artışı TÜFE’de yüzde 1,08 iken, Yİ-ÜFE’de yüzde 4,13 olmuş ve iki endeks arasındaki yıllık enflasyon farkı yaklaşık iki katına çıkmıştır. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 16,19 iken, bu oran Yİ-ÜFE’de yüzde 31,20 olmuştur (Grafik:2).


 


 

Bu farklılaşma önemli ölçüde, döviz kurları ve ithal enerji fiyatlarındaki yükselişin Yİ-ÜFE üzerinde daha fazla etkiye sahip olmasından kaynaklanmaktadır. İki endeks arasındaki belirgin farklılaşma, 2018 krizi döneminde de yaşanmıştır. 2018 yılı Eylül ayında TÜFE yıllık enflasyonu yüzde 24,52’ye çıkarken, Yİ-ÜFE enflasyonu yüzde 46,15’e sıçramıştı.  Döviz kurlarının TÜFE hizmet grubu fiyatlarında daha az etkili olması, iki endeks arasındaki farklılaşmanın temel nedenini oluşturmaktadır. 2018 yılı Eylül ayında TÜFE mal grubunda yıllık enflasyon yüzde 29,10 olurken, hizmet grubu enflasyonu yüzde 13,97 olarak gerçekleşmiştir. Benzer eğilim 2021 Mart ayında da gözlenmiştir. Nitekim döviz kurlarının daha az etkili olduğu TÜFE hizmet grubunda yıllık fiyat artışı yüzde 12,56 olurken, mal grubunda enflasyon yüzde 17,81’e çıkmıştır (Grafik:1).

Yİ-ÜFE sadece yurtiçinde üretilen sanayi ürünlerini (madencilik ve enerji dâhil) kapsarken, TÜFE hem mal hem hizmet grubuna ait maddelerden oluşmaktadır. Yİ-ÜFE ve TÜFE kapsamında yer alan maddelerin fiyat kapsamı ve fiyatların derlenme sıklıkları da önemli bir farlılık göstermektedir. Farklılıkları şu şekilde özetleyebiliriz;[1]

Yİ-ÜFE: Üretici fiyatı, yurtiçinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV, ÖTV vb. dolaylı vergiler hariç peşin satış fiyatıdır. ÜFE’de sanayi kapsamında yer alan maddelerin her ayın 5., 15. ve 25. günlerindeki fiyatları derlenmektedir. Fiyatlar web üzerinden elektronik ortamda derlenmektedir. Ham petrol ve doğalgaz ve Elektrik-Gaz üretim ve dağıtım sektörleri için bir ay gecikmeli olarak ağırlıklı ortalama fiyatlar derlenmektedir.

TÜFE: Fiyatlar vergiler dâhil peşin ödemeler olarak belirlenmektedir. Taze sebze ve meyveler, futbol maçına giriş ücreti, LPG, tüp gaz, altın ve seçilmiş 16 gıda ürünü haftada bir kez ve diğer ürünler ayda iki kez (ayın 10. ve 20. günlerini içine alan haftalarda); kiralar ve seçilmiş 66 madde çeşidi ayda bir kez derlenmektedir. Benzin ve mazot fiyatları ise günlük takip edilmektedir. Tüketici fiyatları endeksi verileri sadece Türkiye İstatistik Kurumu tarafından işlenmektedir.

Yukarıda belirtildiği gibi, her iki endeksin kapsam ve fiyat derleme farklılıkları yanı sıra, vergi politikası da endeksleri farklı etkilemektedir. Özellikle, petrol ürünleri vergilendirme sistemi Yİ-ÜFE’de herhangi bir etkiye sahip değilken TÜFE’de önemli bir etkisi bulunmaktadır. Gerek vergi oranlarının yüksek olması ( yüzde 50-55 civarında) gerek ÖTV’nin maktu olması, üretici fiyatlarındaki değişimlerin tüketici fiyatlarına yansımasını sınırlama imkânı tanımaktadır.







 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÜFE ve Yİ-ÜFE arasındaki farklılığın belirginleşmesinin bir diğer nedeni de, petrol ürünleri üretici fiyatlarındaki artışların ÖTV’de yapılan düzenlemeler nedeniyle TÜFE’ye yansıtılmasının sınırlandırılmaya çalışılmasıdır.  2018-2019 döneminde ÖTV düzenlemesi yapılmış, döviz kurları ve ithal maliyetlerindeki artışların, yurtiçi petrol ürünleri perakende fiyatlarına yansıtılması sınırlandırılmaya çalışılmıştır. Bu uygulama, o tarihte Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki farklılaşmanın artmasına katkıda bulunmuştu. Günümüzde de benzer etki söz konusudur. Nitekim 2020 Kasım-2021 Mart döneminde Yİ-ÜFE’de yer alan petrol ürünleri fiyatlarında yüzde 46,5 oranında artış gerçekleşirken, TÜFE içinde yer alan, benzin, LPG ve mazot ürünlerinin yer aldığı “Kişisel Ulaştırma araçlarının İşletimi” grubu fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 5,8 olmuştur (Grafik:3). Maktu ÖTV tutarları indirilerek üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına yansıtılması sınırlandırılmıştır.  Ayrıca, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 17 Mart 2021 tarihinde petrol ürünlerine tavan fiyat uygulaması getirmiş bulunmaktadır.

TÜFE ve Yİ-ÜFE arasındaki eğilim farklılıkları aylık ve yıllık verilerde aşırı oynaklık göstermektedir. İki endeks arasındaki eğilim farklılığını gösteren en uygun veri yıllık ortalama fiyat artışlarıdır (Bakınız Grafik:4). 2021 yılı Mart ayı itibariyle yıllık ortalama fiyat artışı TÜFE’de yüzde 13,18, Yİ-ÜFE’de ise yüzde 17,04 olmuştur. TÜFE’de yıllık ortalama enflasyonda sınırlı bir artış gözlenirken, Yİ-ÜFE’de belirgin bir sıçrama yaşanmıştır. Zaman içinde Yİ-ÜFE yükselme eğilimini devam ettirirken, TÜFE’ye yansımasının da ivme kazanması beklenmektedir.  

 

 

 

 

 

 

 



[1] TÜİK, Fiyat Endeksleri ve Enflasyon, Sorularla Resmi İstatistikler Dizisi-3, 2008.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 YILI 1.ÇEYREĞİ- TEMEL İŞGÜCÜ GÖSTERGELERİ

  2024-I. ÇEYREĞİNDE TEMEL İŞGÜCÜ GÖSTERGELERİ (Zafer YÜKSELER, 17 Mayıs 2024) TÜİK verilerine göre, 2024 yılı 1.çeyreğinde işsiz sayısı...