6 Kasım 2023 Pazartesi

2023 EKİM- ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ENFLASYONU

 

2023 EKİM AYI-ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ENFLASYONU

 (Zafer YÜKSELER, 6 Kasım 2023)

            2023 Ekim ayında TÜFE yüzde 3,43, Yİ-ÜFE yüzde 1,94 oranında artmıştır. Yıllık Yİ-ÜFE enflasyonu yüzde 47,44’ten yüzde 39,39’a, TÜFE enflasyonu ise yüzde 61,53’ten yüzde 61,36’ya gerilemiştir. Döviz kurları, enerji fiyatları ve ham madde fiyatlarındaki değişim üretici fiyatlarını hızlı etkilerken, tüketici fiyatları vergi ve idari düzenlemelerden de etkilenmektedir. Üretici fiyatları endekslerinde vergisiz fiyatlar kullanılırken, tüketici fiyatları endeksinde ÖTV, KDV ve benzeri dolaylı vergiler dahil piyasa fiyatları kullanılmaktadır. Bu durum, özellikle TÜFE ile Yİ-ÜFE arasında önemli bir farklılığa neden olmaktadır. Petrol ürünleri, motorlu kara taşıtları, alkollü ve alkolsüz içecekler, tütün mamulleri ve dayanıklı tüketim mallarında, KDV yanı sıra ÖTV uygulanması, TÜFE ile Yİ-ÜFE’de önemli bir farklılaşmayı da beraberinde getirmektedir.  

Yİ-ÜFE ile TÜFE’deki fiyat artışlarını farklılaştıran unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;

·         Kiracı Tarafından Ödenen Gerçek Kira: TÜFE’de yüzde 4,53 ağırlığa sahip olan bu grubun Yİ-ÜFE ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Bilindiği gibi mevcut kiracılar için azami kira artışı, yıllık ortalama TÜFE enflasyonu ile yasal olarak sınırlandırılmıştı. Son yasal düzenlemelerle konut kira artışı 2022-2023’te yüzde 25 olarak belirlenmiştir. Eylül ayında yüzde 9,52 oranında artan kiralar Ekim ayında da yüzde 7,91 yükselmiştir. Yıllık kira enflasyonu ise yüzde 100,67’ye çıkmıştır. Enflasyonun yanı sıra konut fiyatlarındaki aşırı yükselişin etkilediği kiralar, deprem felaketinden de olumsuz etkilenmiştir. Toplumda kiralara ve aidatlara ilişkin şikâyetler uzun süredir devam etmekte ve yüzde 25 kira artışı düzenlemesi de anlamını yitirmiş bulunmaktadır.

·         Enerji Fiyatları: Elektrik, gaz, su ve yakıtlardan oluşan enerji grubunun TÜFE içindeki ağırlığı yüzde 12,69’dan, yüzde 14,35’e yükselmiştir. TÜFE içinde “Yönetilen-Yönlendirilen Fiyatların” büyük bir kısmı bu grupta yer almakta ve enerji fiyatları vergi ve kamu müdahalesi ile kontrol edilmektedir. 2023 Ekim ayında Yİ-ÜFE enerji grubunda fiyatlar aylık yüzde 2,86, yıllık yüzde 12,91 oranında gerilemiştir. Mayıs ayında doğalgaz faturalarının devletçe karşılanması nedeniyle, TÜİK doğalgaz için “sıfır fiyat” yöntemini uygulamıştır. Haziran ayından itibaren bir yıl boyunca 25 sm3 lük doğalgazın konutlara ücretsiz verilmesi ve TÜİK’in sabit ağırlık uygulamasından vazgeçmesi nedeniyle, doğalgaz fiyatları Haziran-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 100 gerilemiştir. Ekim ayında doğalgaz kullanımı 25 sm3 sınırlı miktarda aşmış ve yıllık gerileme yüzde 88,26 olmuştur. Ekim ayında elektrik fiyatları sabit tutulmuş, su fiyatları yüzde 7,92 artmıştır. Temmuz-Eylül döneminde ÖTV, KDV ve kur artışı nedeniyle yüksek oranda artan akaryakıt fiyatları, Ekim ayında yüzde 2,15 düşmüştür. Böylece Ekim ayında akaryakıt fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 71,69’dan yüzde 62,57’ye gerilemiştir. Konutlara ücretsiz doğalgaz verilmesi ile “TÜİK’in Mayıs ayında sıfır fiyat uygulaması ve Haziran ayından itibaren doğalgazla ilgili sabit ağırlık uygulamasından vazgeçmesi” sonucunda TÜFE enerji fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 11,6 olmuştur.

·         Gıda Fiyatları: Son dönemlerde, TÜFE-işlenmiş gıda fiyatlarındaki yıllık artış, Yİ-ÜFE gıda ve içecek fiyat artışlarının altında seyretmektedir. Ekim ayında TÜFE-işlenmiş gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 58,61 iken, bu oran Yİ-ÜFE-gıda-içecek grubunda ise yüzde 65,02 olmuştur.

·         Diğer Mal ve Hizmet Fiyatları: TÜFE’de Ekim ayında bu ürünlerin fiyatlarında aylık yüzde 3,12, yıllık yüzde 66,66 artış olmuştur. Bu ürünler tarım ve hizmet üretici fiyatlarından ve giyim eşyası fiyatlarından etkilenmektedir. Özellikle giyim eşyası fiyat artışının TÜFE’de oldukça düşük olduğu görülmektedir. Yİ-ÜFE giyim eşyası fiyatları yıllık artışı yüzde 50,68 iken, bu artış TÜFE’de yüzde 39,15’tir.

Kira ve enerji fiyatlarına ilişkin hükümet politikaları, tarım ve hizmet üretici fiyatlarındaki gelişmeler Yİ-ÜFE ve TÜFE üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Tüm bu unsurları dikkate alarak “Bileşik Üretici Fiyatları Endeksi (Potansiyel TÜFE) oluşturulmuştur[1].. Tarım ve Hizmet üretici fiyatlarının geç açıklanması nedeniyle, şu an için Bileşik ÜFE’nin Eylül ayı verisi bulunmaktadır. Bu endekse göre de yıllık enflasyon Eylül ayında, TÜFE’ye çok yakınsamış ve yüzde 61,84 olmuştur. Ekim ayında bu artışın yüzde 62 olacağı tahmin edilmektedir. 2022 yılında Bileşik ÜFE ile TÜFE arasında gözlenen büyük farklılaşma, son aylarda azalma eğilimi göstermiştir. Temmuz ayında yaklaşık 7,5 puan olan Bileşik ÜFE-TÜFE farkı, Eylül ayında tamamen kapanmış bulunmaktadır.





 


 

 

 

 

 

 

 




[1] Zafer YÜKSELER, “Bileşik Üretici Fiyatları Endeksi”, https://zaferyukseler.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder