13 Kasım 2023 Pazartesi

2023 EYLÜL-PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ (PFE) VE TÜFE ENFLASYONU

 

EYLÜL 2023: PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ (PFE) VE TÜFE-MAL GRUBU ENFLASYONU

TÜİK tarafından açıklanan “Perakende Sektörü Ciro” ve “Perakende Satış Hacim” endekslerinden yararlanarak “perakende enflasyon oranı” hesaplanmıştır. Hesaplama yapılırken “arındırılmamış endeks” verileri kullanılmıştır. Perakende Zımni Fiyat Endeksindeki aylık ve yıllık değişim oranları, perakende enflasyonu konusunda ilave bilgi edinilmesini sağlayacaktır. Perakende Zımni Fiyat Endeksinde, TÜFE gibi sabit ağırlık söz konusu değildir. Her ay ve her yıl tüketici harcama tercihlerine göre ciro ve hacim endeksindeki değişim, perakende fiyat endeksini de etkilemektedir.

Eylül ayında perakende ticaret sektörü ciro ve satış hacim endeksinde bir önceki aya göre sınırlı bir yavaşlama gözlenmiştir. Arındırılmamış endeks verilerine göre, perakende ticaret ciro endeksi yıllık artışı yüzde 87,7’den yüzde 85,5’e, perakende satış hacim endeksi yıllık artışı ise yüzde 17,4’ten yüzde 13,8’e gerilemiştir. Bu oranlar temmuz ayında, sırasıyla, yüzde 99,6 ve yüzde 35,6 olarak gerçekleşmişti.

Perakende Fiyat endeksi (PFE) ile TÜFE-mal grubu aylık ve yıllık enflasyon verileri karşılaştırıldığında, 2022 yılına kadar iki seri arasında uyum gözlenirken, 2022 yılında çok belirgin bir farklılaşma ortaya çıkmıştır (Grafik:3 ve 4). 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde ise aylık enflasyon oranlarında tekrar uyum gözlenmektedir. Eylül ayında TÜFE-mal grubunda aylık fiyat artışı yüzde 3,4 iken, PFE aylık fiyat artışı yüzde 3,5 olmuştur. Yıllık fiyat artışı ise TÜFE-mal grubunda yüzde 52,4 iken, PFE’de yüzde 63 olmuştur. 2022 yılı aralık ayına göre, TÜFE-mal grubunda fiyat artışı yüzde 41 iken PFE’deki artış yüzde 49,2 olarak gerçekleşmiştir.  



 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder