13 Aralık 2023 Çarşamba

2023 EKİM: PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ

 

2023 EKİM: PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ (PFE) VE TÜFE-MAL GRUBU ENFLASYONU

TÜİK tarafından açıklanan “Perakende Sektörü Ciro” ve “Perakende Satış Hacim” endekslerinden yararlanarak “perakende enflasyon oranı” hesaplanmıştır. Hesaplama yapılırken “arındırılmamış endeks” verileri kullanılmıştır. Perakende Zımni Fiyat Endeksindeki aylık ve yıllık değişim oranları, perakende enflasyonu konusunda ilave bilgi edinilmesini sağlayacaktır. Perakende Zımni Fiyat Endeksinde, TÜFE gibi sabit ağırlık söz konusu değildir. Her ay ve her yıl tüketici harcama tercihlerine göre ciro ve hacim endeksindeki değişim, perakende fiyat endeksini de etkilemektedir.

Ekim ayında perakende ticaret sektörü ciro ve satış hacim endeksinde bir önceki ay seviyesinde artış oranları gözlenmiştir (Grafik:1). Arındırılmamış endeks verilerine göre, perakende ticaret ciro endeksi yıllık artışı yüzde 85,5, perakende satış hacim endeksi yıllık artışı ise yüzde 14,98 olmuştur. Temmuz-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre, perakende satış hacim endeksi yüzde 21,8 oranında artış göstermişti. Eylül ayından itibaren perakende satış hacim endeksinde yavaşlama söz konusudur. Ancak Ekim ayında gıda dışı perakende satış hacim endeksi artışı yüzde 18,6’dan yüzde 21,2’ye yükselmiştir.

Perakende Fiyat endeksi (PFE) ile TÜFE-mal grubu aylık ve yıllık enflasyon verileri karşılaştırıldığında, 2022 yılına kadar iki seri arasında uyum gözlenirken, 2022 yılında çok belirgin bir farklılaşma ortaya çıkmıştır (Grafik:3 ve 4). Ekim ayında TÜFE-mal grubunda aylık fiyat artışı yüzde 3,42’den yüzde 3,26’ya gerilerken, PFE aylık fiyat artışı yüzde 3,46’dan yüzde 4,03’e yükselmiştir. Ekim ayında yıllık fiyat artışı ise TÜFE-mal grubunda yüzde 52,13 iken, PFE’de yüzde 61,39 olmuştur. 2022 yılı aralık ayına göre, TÜFE-mal grubunda fiyat artışı yüzde 45,55 iken PFE’deki artış yüzde 55,09 olarak gerçekleşmiştir.   



 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 ŞUBAT: SGK TEMEL VERİLERİ VE FİNANSMAN DURUMU

  2024 ŞUBAT: SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ TEMEL VERİLERİ VE   SGK FİNANSMAN DENGESİ (Zafer YÜKSELER, 6 Mayıs 2024) ZORUNLU SİGORTALI SAYIS...