13 Şubat 2024 Salı

2023 ARALIK: Perakende Fiyat Endeksi ve TÜFE-Mal Grubu Enflasyonu

 

2023 ARALIK: PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ (PFE) VE TÜFE-MAL GRUBU ENFLASYONU

(Zafer YÜKSELER, 13 Şubat 2024)

TÜİK tarafından açıklanan “Perakende Sektörü Ciro” ve “Perakende Satış Hacim” endekslerinden yararlanarak “perakende enflasyon oranı” hesaplanmıştır. Hesaplama yapılırken “arındırılmamış endeks” verileri kullanılmıştır. Perakende Zımni Fiyat Endeksindeki aylık ve yıllık değişim oranları, perakende enflasyonu konusunda ilave bilgi edinilmesini sağlayacaktır. Perakende Zımni Fiyat Endeksinde, TÜFE gibi sabit ağırlık söz konusu değildir. Her ay ve her yıl tüketici harcama tercihlerine göre ciro ve hacim endeksindeki değişim, perakende fiyat endeksini de etkilemektedir.

Aralık ayında, arındırılmış endeks verilerine göre, perakende ticaret sektörü ciro ve satış hacim endeksinde bir önceki aya göre, sırasıyla, yüzde 4,3 ve yüzde 1,7 oranında artış gözlenmiştir. Arındırılmamış endeks verilerine göre, perakende ticaret ciro endeksi yıllık artışı yüzde 78, perakende satış hacim endeksi yıllık artışı ise yüzde 11,4 olmuştur (Grafik:1). Temmuz-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre, perakende satış hacim endeksi yüzde 21,8 oranında artış göstermişti. Eylül ayından itibaren perakende satış hacim endeksinde yavaşlama söz konusudur. Aralık ayında gıda grubu perakende satış hacim endeksi yüzde 8,4, gıda dışı perakende satış hacim endeksi ise yüzde 14,8 artmıştır.

Perakende Fiyat endeksi (PFE) ile TÜFE-mal grubu aylık ve yıllık enflasyon verileri karşılaştırıldığında, 2022 yılına kadar iki seri arasında uyum gözlenirken, 2022 yılında çok belirgin bir farklılaşma ortaya çıkmıştır (Grafik:3 ve 4). Aralık ayında TÜFE-mal grubunda aylık fiyat artışı yüzde 3,52’den yüzde 3,18’e gerilerken, PFE aylık fiyat artışı yüzde 1,54’ten yüzde 1,69’a yükselmiştir. Aralık ayında yıllık fiyat artışı ise TÜFE-mal grubunda yüzde 55,46 iken, PFE’de yüzde 59,77 olmuştur.



 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder