11 Eylül 2024 Çarşamba

2024 TEMMUZ-PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ

 

2024 TEMMUZ: PERAKENDE FİYAT ENDEKSİ (PFE) VE TÜFE-MAL GRUBU ENFLASYONU

(Zafer YÜKSELER, 11 Eylül 2024)

TÜİK tarafından yayımlanan 2021=100 Bazlı Ticaret Satış Hacim Endeksi ve Ciro Endekslerinde yer alan “Perakende Sektörü Satış Hacim” ve “Perakende Ciro” endekslerinden yararlanarak “perakende enflasyon oranı” hesaplanmıştır. Hesaplama yapılırken “arındırılmamış endeks” verileri kullanılmıştır. Perakende Zımni Fiyat Endeksindeki aylık ve yıllık değişim oranları, perakende enflasyonu konusunda ilave bilgi edinilmesini sağlayacaktır. Perakende Zımni Fiyat Endeksinde, TÜFE gibi sabit ağırlık söz konusu değildir. Her ay ve her yıl tüketici harcama tercihlerine göre ciro ve hacim endeksindeki değişim, perakende fiyat endeksini de etkilemektedir.

2024 yılı Temmuz ayında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks verilerine göre, perakende ticaret sektörü ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,5, satış hacim endeksi ise yüzde 0,8 oranında artış göstermiştir. Takvim etkisinden arındırılmış endeks verilerine göre, Temmuz ayında perakende ticaret ciro endeksi yıllık artışı yüzde 58,6, perakende satış hacim endeksi yıllık artışı ise yüzde 5,4 olmuştur (Grafik:1). Temmuz ayında gıda grubu perakende satış hacim endeksi yıllık bazda yüzde 7,7, gıda dışı perakende satış hacim endeksi ise yüzde 8,0 oranında artmıştır. Bu oranlar Haziran ayında, sırasıyla, yüzde 8,2 ve yüzde 11,5 idi. Temmuz ayında posta-internet yoluyla yapılan satış hacmi yıllık bazda yüzde 8,9 artmış, otomotiv yakıtı satış hacmi ise yıllık yüzde 9,7 gerilemiştir.

Perakende Fiyat endeksi (PFE) ile TÜFE-mal grubu aylık ve yıllık enflasyon verileri karşılaştırıldığında, 2022 yılına kadar iki seri arasında uyum gözlenirken, 2022 yılında çok belirgin bir farklılaşma ortaya çıkmıştır (Grafik: 4). 2024 yılı Temmuz ayında TÜFE-mal grubunda aylık fiyat artışı yüzde 2,71, PFE aylık fiyat artışı ise yüzde 1,33 olmuştur. Temmuz ayında yıllık fiyat artışı ise TÜFE-mal grubunda yüzde 52,67 iken, PFE’de yüzde 49,84’dür.



 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 EYLÜL- REEL KESİMİN MALİYET-ENFLASYON VE GENEL GİDİŞAT BEKLENTİLERİ

  REEL KESİMİN MALİYET-ENFLASYON VE GENEL GİDİŞAT BEKLENTİLERİ (Zafer YÜKSELER, 24 Eylül 2024)                 TCMB İktisadi Yönelim Ank...